1/9

Fan condo

NORTH YORK

Project Team: Ali Malek, Aram Vakili

Construction: Urbanline Architecture Ltd.

Photography: Adrien Williams

Living Area: 1,200 sq. ft

Completed: 2019

The transformation of Fan Condo uses custom millwork and paneling together with material accents to convert a disconnected unit into an open-concept living space, improving the circulation from one space to the next and in so doing, highlighting the home’s unobstructed views of downtown Toronto.

 

Located on the 29th floor of a new residential development in North York, the original layout included a small kitchen nook between a family room and study. The redesign extends the footprint and size of the kitchen along the length of the east wall thereby providing an open relationship with the main living space. To create this open concept, the designers worked with existing concrete shear walls and turned them into the focal points of the space. White Oak laminate panels provide a warm, natural feeling in the main living space, White Oak engineered floors help unify the design, and painted MDF panels create a smooth contrast. In addition, a dropped ceiling creates visual movement while providing an opportunity to hide lighting and audio systems throughout the open living space and kitchen.

 

Since the new, open space is connected to the living area with open views to the west and south, natural light penetrates all the way to the kitchen area, thereby reducing the use of power during the day (until late afternoon) and helps provide energy savings to cool and heat the space.  

 

The new, open concept floor plan allows the client, a young, recently married couple, to entertain and socialize, as well as to enjoy the panoramic views throughout their home.

  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Instagram Icon

GET IN TOUCH:

CONTACT US:

236 Lesmill Road

Toronto, Ontario, Canada M3B 2T5

© 2018 by Urbanscape Architects Inc.